Welke microfoon heb je nodig voor jouw muziek?

Iedereen die graag muziek maakt, of dat nou professioneel of als amateur is, heeft vroeg of laat een microfoon nodig om zijn of haar muzikale kunsten op te nemen. Maar er zijn ontzettend veel verschillende microfoons, en die zijn allemaal net voor iets anders bedoeld. Dus wat moet je dan kiezen? Het belangrijkste dat je weten moet is het verschil tussen een dynamische mic en een condensator. 

Dynamische microfoon

Er is veel technisch geneuzel te vertellen over de werking van deze microfoons, maar het komt erop neer dat ze geluid gebruiken om stroom op te wekken. Deze werking is simpel, dus zijn deze mics vaak goedkoper dan condensators. Ook kunnen ze wel tegen een stootje. Het is dus geen ramp als je je dynamische microfoon een keer laat vallen of blootstelt aan grote temperatuurverschillen of vocht. Ze geven geen erg natuurlijke klank, maar dat is een kleur die vaak juist populair is bij bijvoorbeeld zang of drums. 

Condensatormicrofoon 

Deze wekt niet zelf stroom op, dus heeft voeding nodig. Fantoomvoeding wordt dat genoemd, en dit kun je vaak via een mengpaneel of audio interface regelen. Condensators zijn veel gevoeliger en geven daarom een gedetailleerder geluid en breder frequentiebereik. Ook kleuren ze het geluid veel minder, en daarom zijn deze mics populair voor akoestische instrumenten. 

Wat heb ik nodig?

Beide soorten microfoons hebben hun eigen voor- en nadelen. Als je een natuurlijk, breed geluid wil, kan je het beste voor een condensator gaan. Dus bijvoorbeeld voor akoestische gitaar, drum overheads of een room opname (denk aan een koor, of een extra microfoon in je studio voor een totaalplaatje). Condensators zijn erg gevoelig, dus zet ze niet dichtbij iets wat een harde klap gaat geven. Daarvoor kan je beter een dynamische microfoon neerzetten. Ook voor live zang moet je niet beginnen aan een condensator. Want condensators pikken geluiden op van over het hele podium, dus zal er heel veel herrie mee met je stem uitversterkt worden en waarschijnlijk gaat er van alles rondzingen. Een dynamische microfoon pikt een veel kleiner gebied rond de microfoon op, en is dus geschikt voor live vocals. Maar als je in de studio bent, is het zeker de moeite waard om te experimenteren met welke sound er bij jouw stem past. Condensators kunnen in een vocal booth juist heel mooi zijn. 

Naast deze twee hoofdtakken zijn er nog eindeloos veel kleine verschillen tussen verschillende microfoons en verschillende merken. Maar nu je weet waar je moet beginnen, kun je op zoek gaan naar de details die bij jouw benodigdheden passen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *